Mitä on musiikkiterapia
Musiikkiterapia on monipuolinen kuntoutus- ja hoitomuoto, jota käytetään kehitysvammaisten kuntoutuksessa, psykiatristen, neurologisten ja kommunikaatiohäiriöiden sekä työuupumukseen, päihteisiin ja kipuun liittyvien ongelmien hoidossa.
Musiikki ja sen eri elementit eli melodia, rytmi, harmonia, dynamiikka, sointiväri toimivat terapian välineenä. Musiikkiterapiassa käytössä on erilaisia soittimia, kuten piano, kitara, rummut ja muita percussiosoittimia.

Musiikkiterapiassa asiakkaan tavoitteet, toiveet ja tarpeet huomioiden käytetään erilaisia menetelmiä, jotka voivat sisältää soittamista ja improvisointia, äänenkäyttöä, musiikin kuuntelua, omien musiikkikappaleiden säveltämistä ja sanoittamista, keskustelua sekä musiikilliseen toimintaan liitettyä muuta taiteellista ilmaisua.
Musiikkiterapiassa esimerkiksi kuvionuoteista soittamisesta voi saada apua mm. keskittymiskykyyn. Olennaista kuvionuoteista soittamisessa on asiakkaan saama onnistumisen kokemus siitä, että hän hallitsee soittamisen ja saa itsevarmuutta.

Musiikki toimii vuorovaikutuksen rakentajana, joten siitä on myös apua erilaisiin vuorovaikutuksellisiin haasteisiin. Esimerkiksi musiikkiterapian keinoin voidaan kehittää vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaitoja.
Musiikkiterapia perustuu tieteelliseen tutkimukseen
Tutkimusten mukaan musiikillisin keinoin voidaan muun muassa:
- auttaa traumamuistojen käsittelyssä
- hoitaa ahdistuneisuutta ja masennusta
- kehittää itsesäätely- ja tunnetaitoja
- lievittää kiputiloja
- kehittää motorisia taitoja ja tarkkaavuutta
- parantaa ihmissuhteita, itsetuntemusta ja vuorovaikutustaitoja
- parantaa kykyä rentoutua ja rauhoittua
- säädellä vireystilaa
- vähentää stressiä

Musiikilla on kyky ilmaista ihmisen sisäisiä kokemuksia sekä auttaa niiden tunnistamisessa ja psyykkisessä työstämisessä.
Musiikki aktivoi aivoja laaja-alaisesti
Musiikin laaja aivoaktivaatio edistää uusien yhteyksien syntymistä aivoissa ja mahdollistaa uusien toimintamallien kehittämistä ja oppimista esimerkiksi AVH-kuntoutuksessa sekä muissa neurologisten häiriöiden ja vammojen hoidossa.

Musiikki aktivoi tiedostamatonta mielen sisältöä, jolloin käsittelemättömiä, torjuttuja tai vaikeitakin asioita voidaan työstää musiikillisin keinoin turvallisen etäisyyden päästä. Musiikilla on vaikutusta dobamiinivälitteisen mesolimbisen järjestelmän aktivoitumiseen eli mielihyvän ja palkitsevuuden kokemiseen.

Musiikki herättää muistoja. Muistisairaat kykenevät muistamaan ja kokemaan jotain sellaista, mitä ei ilman musiikkia ehkä tapahtuisi. Musiikin herättämät muistot muistisairailla tukevat heidän identiteetin säilymistä. Lisäksi erityisesti posiitiviset muistot kohentavat mielialaa.
LUE LISÄÄ MUSIIKKITERAPIASTA:
https://www.musiikkiterapia.fi